LİSANS VE ÖNLİSANS PROGRAMLARININ 2022 YKS TABAN PUANLARINA GÖRE SIRALAMALARI
Rapora buradan ulaşabilirsiniz
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) 2022 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile 42’si lisans, 4’ü ön lisans olmak üzere toplam 46 programa öğrenci kabul etmiştir. ÖSYM’nin sınava girenler ve yerleşenler hakkında açıkladığı verilere dayanarak taban puanlara göre üniversitemiz programlarının performansını belirlemek amacı ile (İSMER) tarafından bu çalışma hazırlanmıştır.
Çalışmada her program için 2020, 2021 ve 2022 yılları sonuçları incelenmiştir. ÖSYM’nin sonuçlarından programların özelliklerine göre devlet üniversitesi, burssuz, KKTC olmayan programlar seçilerek sıralamalar yapılmıştır. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde öğrenci alan programların;
- Yıllara göre taban puanları ve kontenjanları
- Tüm üniversiteler arasındaki son üç yıl için bölüm sıralaması,
- Yüzdelik dilimlere giren program bilgileri,
- Yabancı dilde eğitim veren programların istatistikleri,
- Ön lisans programlarının performansları bulunmaktadır.
Ayrıca puan çeşitlerine göre en başarılı programlar ve ülke genelindeki tüm üniversiteler içerisinde programların yüzdelik dilimlere göre dağılımları hakkında bilgi ve istatistikler yer almaktadır.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) 2022 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile 42’si lisans, 4’ü ön lisans olmak üzere toplam 46 programa öğrenci kabul etmiştir. ÖSYM’nin sınava girenler ve yerleşenler hakkında açıkladığı verilere dayanarak taban puanlara göre üniversitemiz programlarının performansını belirlemek amacı ile (İSMER) tarafından bu çalışma hazırlanmıştır. Veriler YÖK ATLAS ve ÖSYM veri tabanlarından elde edilmiştir.
2022 yılı sonuçlarına göre tüm bölümler değerlendirildiğinde ilk %10 luk dilime hiçbir programımız girememiştir. 2022 yılı için toplam 42 lisans programımızdan 8 tanesi %10-19 arasında 11 tanesi ise %20-29 arasında yer bulabilmiştir. İlk %30 luk dilimde 18 bölümün yer alması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan 5 bölümün en alt sıralarda yer bulması olumsuz bir performans göstergesi gibi görünse de bu bölümler (Diş Hekimliği (İng), Mekatronik mühendisliği, Türk İslam Arkeolojisi Bölümü) zaten sayıca çok az olduklarından karşılaştırma yapmak anlamlı değildir.
Genel olarak değerlendirildiğinde sınav puanlarında artışlar olduğu gözlenmesine rağmen asıl belirleyici faktör bölüme giren son öğrencinin başarı sırasıdır. Bu açıdan bakıldığında 42 lisans programından 22’sinde sıralamalarda yükseliş gözlemlenirken 10 tanesinde ise düşüş meydana gelmiştir. 10 program ise geçen yıl dolmadığı için taban puan oluşmamış ve değerlendirilme dışı tutulmuştur. Ayrıca yabancı dilde eğitim veren programların tercih edilmede başarılarının yıllar içerisinde arttığı ifade edilebilir.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda öğrenci alımı yapan 4 ön lisans programının 2020, 2021 ve 2022 yılı taban puanları ve ülke geneli karşılaştırmalı tablosu aşağıda yer almaktadır. Tablo incelendiğinde 2022 yılı için İlk ve Acil Yardım bölümü programı en yüksek taban puanı alırken Fizyoterapi programı tüm Türkiye’deki 58 bölüm içinde 3. Sırada yer almaktadır
Prof. Dr. Ferhan Elmalı-Merkez Müdürü
Doç. Dr. Mustafa Agâh Tekindal-Merkez Müdür Yardımcısı
Öğr. Gör. Dr. Berhan Çoban-Merkez Müdür Yardımcısı