1. Uluslararası Veri Analitiği Kongresi
Avrupa Birliği destekli İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Empowerment of Disadvantaged Young Adults Through Data Analytics/ “Dezavantajlı Genç Yetişkinlerin Veri Analitiği Yoluyla Güçlendirilmesi” (E-DATA) projesi kapsamında düzenlenen “1. Uluslararası Veri Analitiği Kongresi” yerli ve yabancı konuk akademisyenlerin katılımıyla başladı.
Kongre Başkanları Prof.Dr. Ferhan Elmalı, Prof. Dr. Mustafa Agâh Tekindal’ın ev sahipliğinde iki gün devam edecek bilimsel oturumların açılış programını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Erişen, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Şenyiğit ile çok sayıda akademisyen takip etti.
Ürettiği Verileri Doğru Okuyan İKÇÜ
Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, ülkemizde büyük veriden hemen hemen tüm sektörlerde istifade edildiğini belirterek büyük verinin doğru analiz algoritmaları ile hızlı bir şekilde doğru okunmasının önemine değindi. Prof. Dr. Bulduklu, “Gelişen teknoloji ile hayatımıza giren sensörler, buralardan anlık olarak üretilen veriler, bilgiye dönüşerek kamu ve özel sektördeki hizmet sunum kalitesinin yükseltilmesine, etkin risk yönetimi ve strateji geliştirme gibi pek çok hususta katkı sağlamaktadır. YÖK’ün açıkladığı rakamlara göre 2003-2022 yılları arasında Türkiye'de üniversitelerimizde 57 doktora ve 171 yüksek lisans tezi olmak üzere, 228 tez çalışması üretilmiştir. Bu alana akademik düzeyde sağlanan katkı giderek artmaktadır. Dijital dönüşümün önemli bir evresi olan büyük veri alanında İKÇÜ olarak ürettiği verileri doğru okuyan daha gelişmiş öğretim programlarıyla eğitimin kalitesini arttıran bir yapıyı destekliyor ve somut projelerle bu alana katkı sağlıyoruz” dedi.
Proje Koordinatörü ve İstatistik, Danışmanlık, Ölçme ve Değerlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSMER) Müdürü Prof.Dr. Ferhan Elmalı, İKÇÜ olarak yürütücülüğünü üstlendikleri; Türkiye İş Kurumu, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Teknoloji ve Bilişim Derneği, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Uluslararası Akademisyenler Birliği gibi paydaş kurumlarca desteklenen, gençlerin veri analisti olarak istihdama kazandırılacağı projenin bilimsel etabına başlamaktan duydukları memnuniyeti paylaştı.
Gelecek İçin Doğru Stratejiler
Prof.Dr. Ferhan Elmalı, Büyük Verinin Kurumlara sağladığı getiriler, alanda yapılan güncel araştırmaları, yeni disiplinler arası çalışmaları tartışmak amacıyla düzenlenen kongre ile özellikle gençlerin veri analitiği konusundaki eğitim ve farkındalık çalışmalarının artırılmasına katkı sunmayı hedeflediklerini aktardı. Prof.Dr. Elmalı, “Veri analitiği, sadece iş dünyası için değil, toplumun her kesimi için büyük önem taşıyor. Akıllı şehirlerden, kişiselleştirilmiş sağlık hizmetlerine kadar pek çok alanda veri analitiğinin sunduğu fırsatları değerlendirmeliyiz. Bu kongre, bu fırsatları daha iyi anlamamıza ve geleceğe dair stratejiler geliştirmemize katkı sağlayacak. Bu kongre, veri analitiği alanında çalışan profesyonellerin, akademisyenlerin ve meraklıların bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları için eşsiz bir platform sunuyor. Ağ kurma fırsatlarıyla iş birlikleri geliştirecek ve sektördeki yeniliklere öncülük edeceğiz. Gelecekte daha donanımlı bireyler yetiştirmemize olanak tanıyacak, E-DATA projesi gibi girişimler sayesinde, dezavantajlı genç yetişkinlerimiz bilgi çağının gereksinimlerine uygun beceriler kazanacak ve iş dünyasında daha etkin rol alacaklardır. Bu önemli kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen Kongre Onursal Başkanımız Rektör Prof. Dr. Saffet Köse başta olmak üniversite yönetimimize, düzenleme kurulumuza, organizasyon ekibimize, sunum yapacak konuşmacılarımıza ve tüm değerli katılımcılarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz’in oturum başkanlığında, İrem Kılınç’ın “Endüstri 4.0 Yapay Zeka Uygulamalarının Üretim Sektöründe Yeri: Gıda Güvenliği ve Kalitesine Etkileri” başlığındaki bildirisi ile kongrenin iki gün devam edecek bilimsel oturumlarına geçildi.